Axcon hakker Einsteins sidste idé af

fre apr 01, 2011 (Axcon)

Det her et så stort at vi måtte have det ud til jer, vores trofaste læsere, allerede i dag. Vi har simpelthen fundet et projekt, som vi glæder os så meget til at lave, at det skal fejres. Men hør lige hele historien.

Det blev klart hvor alvorlig situationen var for meneskeheden og vores forståelse af os selv, da vi i det snuskede efterår mødte professor på Albert Einstein instituttet Gerhard Heinzel i baglokalet på en skummel imbiss i Hannover over en lidt besynderlig tysk specialitet med alt for meget kartoffelmos.

“Vi står her i år 2010 og mangler en direkte måling, som bekræfter den sidste af Albert Einsteins forudsigelser”, fortæller Gerhard. Katastrofe – det må der rettes op på, så vi kan få vinget den sidste af også, tænker vi i kor.

Gravitationsbølger

Det drejer sig om gravitationsbølger, som spreder sig gennem universet og laver om på afstande og tid. F.eks. kan afstanden mellem jorden og solen ændre sig så meget som svarende til størrelsen af et brintatom i flere millisekunder på grund af gravitationsbølger. Det skal måles, og det kan kun gå for langsomt.

Altid friske på en teknisk udfordring, vender vi den kun let fedtede dækserviet og begynder at tegne om kap med Gerhard. Vi kender jo teknikken fra den lokale Silvan: en laser afstandsmåler til 959 kr plus moms.

Den skal bare være lidt mere præcis – og måske række lidt længere. Vi ridser kravspec’en op til en hurtig sammenligning:

Model      Rækkevidde       Præcision
Silvan     70m              1,5mm
Einstein   5.000.000.000m   0,000.000.01mm

Kort og godt et optimeringsprojekt. Der skal forbedres lidt på et par parametre, og måske skal vi tænke lidt over, hvordan det skal testes af. Det kan være, der skal udtænkes noget nyt der, men ikke mere end at det kan udskydes til et follow-up projekt (hvis vi bare kan sælge den idé til kunden, så er der jackpot).

3 terninger

Photo by Flicker, mansionwbVi skal selvfølgelig finde noget godt at måle afstanden mellem, men Gerhard har tænkt på det her projekt længe, så han har planen klar: Vi hænger 3 super polerede platin terninger op i en trekant ude i rummet langt væk fra jorden og med 5 mio km mellem hver terning. Så kan vi måle afstanden mellem terningerne, og se hvad der sker når en supernova eksploderer.

“Truckere hænger plysterninger i forruden – ingeniører hænger platinterninger i verdensrummet” mumlede Torben, som altid er god for en kølig kommentar.

Et rent praktisk problem er at placere en lille satellit uden om hver terning, men på en sådan måde at den ikke rører ved terningen, og bare følger dens placering i verdensrummet helt præcist. Det er der råd for med noget microthruster teknologi, og et par andre kunstgreb. Det er et andet projekt, som nok skal falde på plads.

Det skal fejres

Nå, projektet kom i hus, alle ser glade ud, og så skal der laves teknik. Det kommer til at tage en rum tid, men sådan er det vel altid med de her space projekter. Se bare på Copenhagen Suborbitals (raket-drengene) forsøg på at sende en dukke højt op i luften. Det tager bare lang tid, men vi er klar til at tage glæden på forskud.

Vil du være med til at dele glæden over sådan et spændende  optimeringsprojekt med os, så holder vi en reception på kontoret fredag den 15/4-2011 kl 15:30. Du er meget velkommen – skriv bare i kommentarfeltet (herunder!) om du kommer. Vi disker op med lidt tysk øl og har terningerne klar til et spil Mayer.

Kategori: Debat
Meta: ping/trackback | RSS 2.0

Kommentarer (9)

  1. Peter Bak added on 1. april 2011

    Stor er min glæde. Det er netop det projekt jeg har efterspurgt længe, og jeg har såmænd selv dyrket lidt teknologi-udvikling i mit eget cykelværksted, hvor jeg dog ikke har kunnet nå den realistiske afstand på nogle millioner km ifm. mine kontrolmålinger.
    Det er yderste betryggende, at I straks har afdækket, at projektet omhandler optimering – vi har altså alle teknologier og delelementer på plads – der skal bare optimeres lidt.
    Mon ikke jeg kan se frem til en prisbillig løsning på problemstillingen beregnet på volumen-produktion i legetøjsindustrien på denne web-side i løbet af de næste 12-14 dage?
    Med ærbødighed, Peter

  2. Arne Winther added on 1. april 2011

    Einstein, rockets og weissbier. Best combo in the world. Tillykke drenge, det er fantastisk godt gået!!

  3. Flemming Hansen added on 1. april 2011

    Jeg vil gerne komme til receptionen

    Hilsen
    Flemming

  4. Kasper Tidemann added on 1. april 2011

    Det lyder vel nok fedt med det nye projekt – godt gået, stort tillykke, og sikke en arbejdsglæde. Klø på! :)

  5. Martin Lütken added on 1. april 2011

    Meget god aprilsnar :-)

  6. Rolf added on 4. april 2011

    Tak for kommentarer, også til Peter som skriver:

    Nu vi er den lettere genre, har du måske set denne her:

    http://elektronikbranchen.dk/nyhed/antennechok-global-opvarmning-goer-radioboelger-laengere

    Hvilker implikationer det ikke kan have for en antenneproducent !!!!

    Og til Frede der skriver:

    Hej Rolf…din historie er ret underholdende!

    Har selv læst lidt tidligere om de “jord baserede” forsøg med gravitationsbølger, så det var en frisk opdatering, men det er jo 1 april, så hvad skal man tro??

    Og til Thomas der skriver:
    :-) God 1. april til dig også :-)

    Og Frank der skriver:

    Fin aprilsnar!

    Og Anders der skriver:

    Sådan!! Ambitionerne fejler ikke noget. GO FOR IT ;-D

    Aprilhilsner til jer også!

    Og Søren der skriver:

    Nu ligger det mig meget fjernt at disse de kreative, men jeg ved jo at de tyske specialiteter ofte ledsages af betydelige mængder maltbryg, så jeg vil forsigtigt henlede opmærksomheden på en udfordring. Hvis man vil bruge satelliterne til at måle den nøjagtige placering af hver terning?, skal man tage højde for at satellitterne bliver påvirket af de samme gravitationsbølger. :)

    Og Flemming der skriver:

    Aprilsnar ;o))

    Og Henrik der skriver:

    Det er da vist en aprilsnar….

    Og Morten der skriver:

    Så tror vi på den, og så den med julemanden…., bare lige i dagens anledning ;-)

    Og Jens der skriver:

    Det er første april;)

  7. Rolf added on 4. april 2011

    Husk det er ikke alt der glimter, som er nypudset… eller hvordan det nu er… Følg med her på siderne!

  8. Anders added on 5. april 2011

    Og Allan skriver:

    Held og lykke med projektet – lyder spændende

    Arbejder i øvrigt med noget radioteknologi til trådløs mobile internet. Skulle I mangle en internet forbindelse, når I er ude med terningerne, kan du bare slå på tråden. Der skal lige justeres lidt på enkelte parameter så som rækkeviden, men det finder vi nok en løsning på.

    Fortsat god april, ;o)

  9. Ole Møller added on 14. april 2011

    Dukker op til receptionen fredag :-) .

Hvad mener du?