Giv de nyuddannede en hånd

tirs mar 23, 2010 (Rolf)

Der er krise. Ja. Okay. Men det rammer skævt. Og det koster os alle sammen. Virksomhederne kæmper en brutal kamp for at holde bundlinjen positiv. Virkelig brutal. Tre fyringsrunder i træk – og mere i vente. Det er barskt derude.

De stakkels studerende, som popper ud af ingeniøruddannelserne nu bliver ekstra hårdt ramt. De forrige “kuld” har stort set ikke fået job. Det sidste ny “kuld” ligeså. Det koster – for er der noget som er vigtigt for en nyudklækket, så er det at få et rigtigt job. Ikke som ekspedient hos en boghandler – nej, som ingeniør!

Hvad skal vi gøre?

Ja det nemme svar til alle, der troede at de kunne slæbe igennem med en B.Sc er: Tilbage på skolebænken!

Få de dispensationer der skal til, og få så taget den mastergrad. Det er det eneste kloge at gøre, som tingene ser ud i dag.

Og i øvrigt mener jeg også, det lønner sig gennem livet med et ekstra lag kundskaber. En B.Sc. er ret beset en lidt tynd kop te for en ingeniør, som vil arbejde med udvikling.

Det svære spørgsmål er, hvad vi kan gøre for dem, som har taget mastergraden færdig nu? De skal ud og i job. Men vil virksomhederne have dem indenfor? Når der nu er masser af fantastisk erfarent talent på gaden?

Der skal måske noget andet til. F.eks. en tilskudsordning, så de nyuddannede kan komme “gratis” på job de første 6 måneder. Hvad mon det koster ekstra målt i procent af prisen på deres uddannelse? Og hvad mon det vil spare på langt sigt?

Hvad mener du?

Tag en lynhurtig, one-pager, test:

http://www.surveymonkey.com/s/dimittend

Vi deler resultatet af analysen med alle der svarer. Det tager max 60 sekunder.

Kommentar

  1. Rolf added on 31. marts 2010

    Jeg kom for skade at betegne en B.Sc. som en tynd kop te – det faldt nogen for brystet. På den ene side er det jo dejligt, da det betyder, at der er nogen som lytter :-) – på den anden side var det jo ikke meningen at fornærme nogen, så undskyld for det.

    Min pointe var:

    * B.Sc. + 2 års arbejdsløshed er noget møj
    * M.Sc. er meget bedre

    Når det så er sagt, vil jeg iøvrigt også mene at B.Sc. + 2 års relevant arbejde kan være bedre end M.Sc. – alt andet lige (hvad det nok aldrig er).

    Skal man se på det nøgternt, så må man vel skelne mellem to situationer omkring kandidattidspunktet.

    Højkonjuktur – lav arbejdsløshed:

    Her kan den nydimmiterede forvente at komme hurtigt i job næsten uanset hvad (bare der er en puls). Den mindre investering (i tid) på en B.Sc. svarer sig i forhold til de to ekstra år til en M.Sc.

    På det tidspunkt hvor M.Sc. kandidaten kommer ud har B.Sc. kandidaten allerede 2 års relevant erhvervserfaring. Det stiller nemt en B.Sc. væsentlig bedre.

    Lavkonjuktur – høj arbejdsløshed:

    Her må den nydimmiterede forvente ikke at komme i job. Der vil jeg argumentere at en M.Sc. er klart bedre.

    Arbejdsgiveren står og vælger mellem bachelor, master og erfarne folk i hobetal. Det er den situation vi har nu. I den sammenhæng kommer en B.Sc. altså nemt til at ligne – undskyld jeg siger det – en “tynd kop te”.

    Generalisering holder ikke:

    I den virkelige verden dur den slags generaliseringer og forsimplede betragtninger selvfølgelig ikke. Der vil altid være masser af andre gode grunde til at vælge både master og bachelor.

    Men mit personlige råd til de ny bachelor kandidater uden jobudsigt er det samme: Tag den mastergrad!

Hvad mener du?