Hack days?

man jun 28, 2010 (Rolf)

Det ser ud til at være startet hos Yahoo (se Wikipedia om Hack Day). En idé, som spredes fra virksomhed til virksomhed af begejstrede rapporter på blogs, flickr, vimeo osv.

Præmissen er enkel: Alle medarbejdere har en dag til frit at løse en opgave som de selv definerer – enkeltvis eller i små selvvalgte grupper. Det eneste krav er at det skal være helt færdigt på en dag og skal kort præsenteres for de andre som afslutning på arrangementet. Der er typisk ingen krav til indholdet – men der kan være opstillet nogle kategorier (med præmier).

Formålet er at give en god stemning på arbejdspladsen, få medarbejderne til at arbejde bedre sammen, og give alle mulighed til at komme ud med alternativ kreativitet. Fremme innovation og nytænkning.

Opgaverne kan være alt – fra noget komplet uden relation til virksomheden – til et fix af noget der bare altid har været irriterende. En tilfældig historie om fænomenet her fra The Globe and Mail i Canada (som måske i virkeligheden på mange måder minder om Danmark), giver et par tilfældige eksempler på hack day aktiviteter i f.eks. et software firma.

Nogle virksomheder kører hack-day hver måned – andre med større interval. Nogen tager hele døgnet i brug. Startup Weekend tager konceptet en tand videre og lader hold bruge en hel weekend – nat og dag – på at komme så langt som muligt med en virksomhedsidé.

Jeg kan klart se nogle gode elementer i grundkonceptet med at rykke en dag ud af kalenderen hver eller hver anden måned og give alle medarbejdere frirum til at være kreative og innovative. Men samtidig med den klare forventning at resultatet kan præsenteres, når dagen er slut. Det virker inspirerende. Det minder alle om at tænke uden for boksen. Og det er sundt at huske på, at vi kan lave ting “helt færdige” på kun en dag, hvis vi fokuserer hårdt på det. En ekstrem “timebox” kan være motiverende i sig selv.

Endnu har jeg ikke hørt om danske virksomheder, som har hack days – men de skal nok være derude… Er du en af dem, som har prøvet det? Og hvad syntes du om det? Eller er du en af dem, som kunne tænke dig, at det var på din virksomhed? Kan man lige frem gå så langt som til at sige, at det kan fremme den eftersøgte innovation i virksomhederne. Skriv en kommentar.

Hvad mener du?