Red iværksætteriet i Danmark

fre jun 18, 2010 (Rolf)

by Flickr/davetoasterSå er der kommet en rapport om, hvad der skal til for at redde iværksætteriet i Danmark. Fint. Og der tales om at “redde” – ikke “fremme”. Og der tales om iværksætteri, som en effektiv metode til at fremme væksten i samfundet.

Det er dejligt at høre nogen sige det højt.

Uanset at jeg måske ikke er enig i alle konklusionerne, så er det, som Gregers Kronborg fik sagt i interviewet på P1 i morges så sandt, at NOGEN burde reagere:

“Vi har for eksempel en diskussion, om vi skal bruge en halv milliard kroner på at få sat nye vinduer i og dermed hjælpe nogle håndværkere, hvilket jeg godt kan have forståelse for, men måske skulle vi også se på at få sat noget i gang, som kan sikre os på den lange bane…”

Der har siddet et par kloge hoveder og diskuteret sagen – og her er de vise sten, de kunne komme frem til, at vi skal have:

  • Vækstlån.
  • Ophævelse af 10% grænsen for pensionskassernes investeringer i vækstvirksomhederne.
  • Bedre udnyttelse af den offentlige forskning.
  • Stærkere incitamenter til investeringer i unoterede aktier for kapital- og ratepensionsmidler.

Det var, hvad de kunne blive enige om. Jeg tror (lige som Gregers Kronborg i øvrigt siger i interviewet) at der skal meget mere til. Og hvor ville det være dejligt om sådan et udvalg, som bliver nedsat for at komme med nogle visioner og anbefalinger, kunne gøre netop det.

Få dog visionerne og anbefalingerne frem. Ikke bare sådan noget “leverpostej”, som man mener, kan passe ind i en politisk virkelighed, som tydeligvis har enormt svært ved at prioritere, når valget står mellem det ekstremt borgernære her og nu – og så det langsigtede.

Min kæphest i det med Danmark og vilkår for iværksætteri er, at der mangler et “mellemlag” af muligheder. Noget som kan hjælpe med financiering af den gode solide forretning, som måske ikke har potentiale til at blive den næste Google, men til gengæld kan blive en god sund forretning. Der er innovationsmiljøerne, som kan hjælpe med et lille startskub på nogle meget tvivlsomme vilkår (mere om det en anden gang – vi lærer meget om det af vores spin-out Tracehawk). Og så er der nogle få venturefonde, som vil se de helt store satsninger.

Men vi er et beskedent folk, som trives rigtig godt med nogle mindre, men solide og gode forretninger. Forretninger som kan vokses organisk og give fornuftig beskæftigelse med nogle produkter til forskellige (ofte globale) nicher. Se på Thrane & Thrane, som stille og roligt har vokset sig fra tre mand i en garage til en pæn dansk virksomhed med globale nicheprodukter. Og elektronikbranchen er fuld af den slags eksempler.

Det ville være mit forslag – styrk tilbuddene i den financiering. Der hvor risikoen er lidt for stor for banken (svært at forstå at det kan være tilfældet, når man kigger tilbage på de sidste par år… men sådan er det) og hvor potentialet (og risikoen) er for lille til ventureverdenen. Det mellemrum passer rigtig godt som et felt, hvor man kan investere det man kan kalde vores fælles midler (hvad enten det er skattekroner eller pensionsmidler). UPDATE (efter lidt tankevirksomhed): Det kan godt være at der er lidt “leverposteg” over det også, men der er også rigtig meget realisme.

Læs mere på dr.dk. Hvad mener du, der skal til for at fremme iværksætteriet? Eller er det overhoved det rigtige, at bruge skattekroner på i en krise?

Kommentar

  1. Michael Lars Olsen added on 18. juni 2010

    Fjern den administrative burde pålagt af staten og lad iværksætterne drive deres virksomheder … så kan de koncentrerer sig om udvikling, produktion, service og salg, for og til deres kunder og ikke bruge deres tid på opslidende ulogiske og uretfærdige offentlige opgaver hvor man ikke engang kan sende en faktura for det arbejde man gør i den “fælles” tjeneste !! God weekend ;-)

Hvad mener du?