First Friday og Facebook Video

fre jun 11, 2010 (Rolf)

Facebok by Flickr/bernsteinDet har været en lang process, men nu kan vi endelig sige at Axcon’s første spin-out er i luften. Stor tak til hele netværket, som har været i sving af flere omgange.

Projektet startede med en kundeopgave for en mobiltelefon virksomhed. Det var egentlig ikke telefonen, men et tool til at effektivisere udvikling og specielt test og integration af softwaren som var opgaven. Kunden var egentlig slet ikke interesseret i at købe et udviklingsprojekt – de ville hellere bare købe produktet.

Og vi var ikke interesseret i at sælge et produkt, vi ville hellere sælge et udviklingsprojekt. Det endte lykkeligt og projektet blev en stor success. Men vi kunne se at der var potentiale til mere i det. Derfor opstod ideen om at skabe et spin-out som kunne tage projektet frem til et produkt i stedet.

Det har altid været vigtigt for os at holde fokus på konsulentforretningen i Axcon – derfor måtte ideen ud i et seperat selskab så tidligt som muligt. Forsøg på at blande produktudvikling og konsulentforretning er et svær ballance, som jeg tror rigtig mange konsulentforretninger kender – og har problemer med. Det valgte vi fra tidligt.

Penge først – Team bagefter

Produktudvikling er noget med at bruge penge først og tjene dem senere. Det kræver finnanciering. Det er ret direkte modsat konsulentforretning, hvor pengene som hovedregel tjenes i samme takt som de bruges.

Så forsøget med få et spin-out i luften har givet et noget mere nuanceret og konkret billede af det danske venture markede – og specielt de skatteyderfinancierede såkaldte innovationsmiljøer. Det kan jeg sige meget mere om senere – ja, der er plads til forbedring – men vil bare nøjes med at konstatere at det kunne lade sig gøre at finde beskedne midler til projektet.

Udfordringen var at vi var nødt til at stå med pengene først, før vi kunne få det rigtige team på projektet. Ingen af de rigtig dygtige mennesker vi talte med, havde mulighed for at arbejde uden løn på et lidt usikkert projekt i så lang tid, som det reelt tager at få nogen til at investere penge.

Det er stik i modsat retning af traditionel investortankegang – men nok også et af de store problemer med den verden.

Da vi så havde tilsagn om penge, gik den virkelige jagt ind på at finde de rette personer til at hoppe ombord i et jomfrueligt spin-out. Meget spændende process.

First Friday

Rekruttering af mennesker med de rette kompetencer og et godt skud iværksættergen, kræver “noget andet”. Her kom First Friday ind i billedet.

First Friday er et meget sympatisk og nede på jorden netværksarrangment, der afholdes første fredag hver måned. Konceptet er simpelt: iværksættere på alle niveauer har mulighed for at stille sig op på scenen og stille et spørgsmål med 3 slides på 3 minutter. Derefter er der “fredagsøl”, hvor folk forsøger at hjælpe iværksætterne efter bedste evne gennem eget netværk.

Men den store effekt ligger i at de 3 minutter på scenen bliver optaget på video og delt på Facebook. I løbet af ganske få dage ser en masse mennesker de korte klip.

Jeg stillede mig op og spurgte efter CEO/CTO til vores spin-out. Forklarede åbent at der var begrænsede midler og stor jobusikkerhed – men også en mulighed for at skabe noget nyt og få en andel i det.

Det gav pote! Sammen med de andre aktiviteter, som blev sat i gang for rekrutteringen, gav det rigtig mange ansøgere. Og ikke mindst: rigtig mange meget interessante personer, som jeg tvivler på at vi havde fået i tale med traditionelle midler.

Så er det tip givet vidre!

Og First Friday er et arrangement jeg varmt kan anbefale at deltage i. Interessant og hyggeligt – hvem ved hvad der sker næste gang?

Tracehawk

Det ny selskab hedder Tracehawk (dem som har fulgt med vil vide at det i processen været kaldt Floweye). De to hovedkræfter i projektet er nu Henrik Karkov og Peter Skov Knudsen. Dem kommer du til at høre meget mere til.

Hvad mener du?