Græsk aprilsnar

tirs apr 20, 2010 (Rolf)

Hook, line and sinker – som de siger på engelsk, når nogen hopper fuldstændig i med begge ben.

Det var der mange der gjorde på vores “120 græske udviklere” aprilsnar. Og historien var åbenbart interessant – faktisk er det den mest læste historie på vores weblog til nu.

I løbet af de første to dage efter påske fik vi henvendelser nok til at afsætte 30-40 græske discount udviklere, men vi måtte skuffe de ivrige.

Heldigvis var der også mange der studsede over, at vi pludselig skulle have skiftet væk fra høj udviklingskvalitet som hovedfokus. Det gør vi selvfølgelig ikke.

Omkostninger

Hvis man kigger på omkostningerne ved udvikling, så ser det nogenlunde sådan ud:

Omkostninger ~ (timer x timepris) / (produktivitet x kvalitet)

Altså den umiddelbare omkostning er selvfølgelig timer x timepris.

Kigger man et lag dybere opdager man at produktiviteten også indgår. Amerikanske undersøgelser dokumenterer at udviklerproduktivitet i en typisk virksomhed varierer 1:10 mellem de enkelte udviklere (reference: Peopleware af Tom DeMarco). Det er markant!

Kvaliteten kommer ind på både den korte og den lange bane, forstået på den måde at kvalitet i udvikling f.eks. sikrer at delkomponenterne kan integreres nogenlunde problemfrit og sættes i produktion så det kører. Og på den lange bane sikrer kvalitet i udviklingen at omkostninger til vedligehold og support ikke eksploderer (var der nogen der sagde Toyota?).

Værdi

Ser man på den værdi det udviklede har for virksomheden, finder man typisk en positiv korrelation med kvaliteten (og omvendt med kalendertid).

Kvalitet i anden potens

Forsøger man så at dividere værdien med omkostningerne for at se hvor meget “bang for buck” man får, kommer korrelationen til at være med kvalitet i anden potens!

Vi ved at skatter og lønninger er høje i Danmark – og vi har svært ved at gøre noget ved det, så vores fokus ligger fortsat benhårdt på kvalitet og produktivitet i en fornuftig ballance.

Det giver mest værdi for pengene.

Kvalitetsudvikling i lavtlønslande?

Kan man da ikke opnå kvalitet med udenlandske (indiske, russiske eller måske græske? :-) ) udviklere, vil nogen så spørge? Jo selvfølgelig kan man det.

Jeg er helt overbevist om at dygtige ingeniører med erfaring, den rette indstilling, god ledelse og fornuftige incitamenter kan levere udvikling i god kvalitet uanset kulturel baggrund. Det har jeg selv oplevet helt tæt på i Silicon Valley (hvor næsten ingen af mine kollegaer var født eller opvokset i vesten).

Etablering af et remote udviklingsteam er en alvorlig sag. Det er helt sikkert ikke nogen lille opgave at få til at fungere rigtig godt – og det skal helt sikkert betragtes som en langsigtet investering.

Måske kan produktiviteten i det danske udviklingsteam øges så meget at det ikke er umagen værd – det er en af de ting du kan lære mere om når Don Reinertsen kommer og holder sit 2 dages kursus i Lean Product Development 6+7 Maj.

Hvad mener du?