Bluetooth: Med og uden godkendelse

man aug 30, 2010 (Anders Enggaard)

Kommunikationsstandarder er fantastiske – det sikrer at vore devices kan tale med hinanden….. Intet nyt der. For især mindre projekter kan udfordringer og omkostninger til certificeringer, compliance testing og plug-fest være med til at spolere drømme om at lave det billige niche produkt.

Selv hos større virksomheder bliver der fra tid til anden valgt løsninger som handler om at udnytte eksisterende kommunikationsformer men uden at være helt ”compliant”. Argumentationen er simpel – spar tid og spar penge. Det kan være et valg som er helt i orden, hvis man arbejder med en lukket verden med egne devices og ikke har behov for at kommunikere med andre hyldevarer.

At give køb på ”compliance” ifbm. Bluetooth må betegnes som værende af høj risiko. Nævner man Bluetooth som en del af produktfeatures, så er det naturligt at forvente at alle mobiltelefoner, laptops etc. kan forbinde til apparatet. Det skal bare være ”compliant” og virke problemfrit.

Hvad gør man så…

Der er naturligvis flere veje mod målet. Udfordringen har vi med et aktuelt projekt valgt at løse ved at evaluere forskellige Bluetooth chips og moduler mht. funktionalitet, compliance, strømforbrug, osv.

En af de helt afgørende parametre for os var netop at vi skulle finde balancen mellem udviklingsomkostning og enhedspris. Den forventede volumen for produktet er pænt men ikke stort (5-10.000 pr. år) og vores beregninger viser hurtigt at omkostningerne forbundet med ”compliance” øvelsen overstiger besparelsen ved at fravælge Bluetooth modulet. At fravælge Bluetooth modulet giver en besparelse ved at sætte en CSR BlueCore4 single-chip direkte på printet, men vil kræve en ny godkendelse.

Det ultimative skridt mod lav stykpris vil være at integrere Bluetooth kredsløbet på samme silicium som den øvrige funktionalitet i produktet, men så vil der være et behov for en anseelig initial investering i ASIC udvikling hhv. godkendelser og vil udelukkende kunne forsvares ved en volumen i mobiltelefon klassen. I denne situation er der ikke meget tvivl om at den rigtige løsning vil være at betale lidt mere pr. enhed for til gengæld at komme hurtigere på markedet og få compliance med i løsningen.

Modul – hvad er den af?

Andetsteds på vores blog vil du kunne læse om de udfordringer, der kan ligge i at vælge moduler fremfor at udvikle og eje designet selv. En af de store udfordringer for modulløsningen er, at man får en afhængighed i forhold til modulproducenten. I dette tilfælde har vi valgt at sikre os ved at have alternativer, der kan monteres i produktet uden de helt store sværdslag.

Der findes en række producenter af små Bluetooth moduler med samme CSR BlueCore4 chip om bord, så set fra et software synspunkt vil der ikke være den store forskel. Footprints af modulerne er dog forskellige, men det kan klares med en mindre print revision eller ved at være forberedt gennem at have dobbelt footprint på printet.

Og ja – pladsen i det endelige produkt er forholdsvis trang, så det er godt at sådan et modul ikke fylder mere end 12x17x2 mm inklusiv antenne. Om bord er også 8 Mbit flash som giver mulighed for at rumme vores applikation.

Bluetooth modul og egen software – kræver det ny godkendelse?

Så har vi så modulet, som overholder Bluetooth v2.0 og som samtidig isoleret set overholder EMI krav (CE og FCC). Fint – men hvad så når vi begynder at tilføje programmel. Heldigvis afvikles applikationen i en – populært sagt – virtuel maskine så applikationen ikke kan påvirke kommunikationsprotokollen og derved elimineres en gentagelse af Bluetooth compliance arbejde og test.

Apparat med Bluetooth

Konklusionen er klart at man kan med forholdsvis lille investering skabe et apparat som har Bluetooth kommunikation – og så kan man koncentrere kræfterne omkring det øvrige indhold i apparatet og applikationen.

Kommentarer (2)

  1. Peter Reibert Hansen added on 19. marts 2012

    USB dongles versus modul
    Det ser ud til at en USB dongle løsning er billigere end et modul, er der nogen ulemper ved at vælge en USB BT dongle?

  2. Anders Enggaard added on 19. marts 2012

    Hej Peter.

    Hvis du har en host med USB port så kan en BT dongle godt være en attraktiv vej at gå.

    Står du derimod med et embedded system som ikke nødvendigvis har et USB interface eller måske tilmed ikke har en processor, så kan modulet være interessant at kigge nærmere på. Ofte kan de processorer, som er på modulerne nemlig også anvendes til andre formål end blot at holde bluetooth stakken kørende.

    Med andre ord – fordele og ulemper kræver lidt afvejning sammenholdt med arkitekturen for dit system.

Hvad mener du?