Check dit PDN før du sidder i alligatorer op til halsen

tirs jul 07, 2009 (Axcon)

Hvorfor lyder det bare bedre på bredt amerikansk? Altså det med alligatorer op til halsen :-) Et kraftudtryk min 2m høje kollega Ray af afroamerikansk oprindelse brugte, når jeg skulle have ham til at hjælpe med design-validering af et nyt produkt i 3Com.

Hvad er PDN så? – igen en dejlig amerikansk konstruktion: en forkortelse for Power Distribution Network. Altså kombinationen af print og afkoblingskondensatorer, som tilsammen skal sørge for at alle chips på printet får den rigtige spænding og strøm. Også når det går stærkt.

Fungerer dit PDN ikke optimalt, så giver det problemer. F.eks. i form af sporadiske fejl – typisk ved lave temperaturer eller andre ekstremer. Eller i form af problemer med for meget udstråling (EMC problemer). Det kan også være problemer, som først opstår flere år efter produktionen er begyndt. Den sidste er sjov – der er to strategier du kan bruge: 1) lav det rigtig godt, så det ikke sker – eller 2) skift job inden det bliver dit problem :-)

Derfor skal PDN både designes og testes. Hver gang! Det er bare for dyrt at lade være.

Hos Axcon ved vi godt at det med frekvenskarakteristikker, dB og tabsfaktorer er frygtelig ”analogt”. Og der sidder du og forsøger at lave digital elektronik… Men fortvivl ikke:

Vi måler dit PDN på en dag!

Vi skal helst bruge to print. Et print med afkoblingskondensatorer på – men uden chips. Det kan du enten få ved at varme chips af et fuldt bestykket print, eller ved at få bestykket et specielt kun med kondensatorer på. Det andet print skal være helt tomt.

Agilent Spectrum Analyzer brugt til at måle PDN

Baseret på vores målinger med en Agilent spectrum analyzer, får du en kurve, der viser hvordan PDN impedansen varierer over frekvens. Samtidig kan vi gennemgå, hvad det betyder for konstruktionen – og hvordan du selv kan holde alligatorerne på afstand.

Fordi vi har gjort det før kan vi gøre den lille øvelse for dig på en enkelt dag – hvis der er planlagt fornuftigt. Du kan deltage selv – og lære noget af det – eller vi kan klare det med telefon og postvæsen.

Hvad mener du?