Det er officielt – Laserkommunikationen til Månen udråbes af ESA som en succes

tirs apr 29, 2014 (Anders Enggaard)

Så er det er ganske vist, at vores space darling nu har fundet sammen med Månen. Opsendelsen af LADEE satellitten fandt sted i starten af september, og siden har LADEE været i kredsløb omkring Månen. Den 17. april, fandt den efter planen hvile på månen efter endt mission.

Vi har i løbet det sidste år leveret kommunikationsudstyr til et jord-til-satellit laserkommunikationsprojekt, kaldet LOCL eller LLCD. Det overordnede teknologimål har været at kommunikere ca. 400.000 km med laser fra Jorden til satellitten med ”megabit pr. sekund” hastigheder – og langt hurtigere end med traditionel RF kommunikation. Vi kan med stolthed henvise til ESAs hjemmeside, hvor missions succes beskrives kort.
Projektet er et samarbejde mellem ESA og NASA, og siden september sidste år har vores udstyr været installeret på ESA’s jordstation på Tenerife. Udstyret har givet ESA mulighed for at transmittere til Månen hhv. måle afstand.

LaserCom Udstyr

Teknisk består systemet af kompleks FPGA teknologi, hurtig sampling (GSPS) og software afviklet på Linux host

Det er første gang der kommunikeres med laser til en satellit indsat i kredsløb om Månen, og teknologidemonstrationen forventes at give afsæt til fremtidens højhastighedskommunikation over længere afstande som f.eks. Mars… Det er helt afgjort et andet projekt, som vi ser frem til.

ESA Ground Station

ESAs jordstation på Tenerife

Ps. Denne gang er det IKKE en aprilsnar. Vi takker dem, som var så venlige at hoppe på vores gør-det-selv opstilling til laserkommunikation.

Hvad mener du?