Betjening af Linux vha. 5 trykknapper lyder lidt eksotisk, men faktisk ser vi flere tilfælde, hvor det er hensigtsmæssigt. Hos Axcon har vi løbende projekter med Linux på en embedded platform, som bliver styret fra et brugerinterface med et fåtal af knapper og en grafisk præsentation af resultater eller brugermenuer.
Det giver i mange tilfælde ganske god mening at flytte store dele af den avancerede styring og overvågning fra flere mindre styringsenheder til en embedded CPU, som udover at håndtere simple brugerinput og visuelle indikatorer, kan håndtere udregninger og analyser. Anvendelse af kraftigere CPU omkring brugerinterface giver også mulighed for at bruge de populære grafiske LCD displays. I takt med at de indbyggede funktioner i systemerne stiger i kompleksitet, bliver der samtidigt et øget behov for et tilsvarende udvidet brugerinterface.
Simulér inden implementering
På flere af vore projekter har vi haft stor nytte af at designe brugerinterface og simulere disse, inden implementeringen på det embeddede system er påbegyndt. Simuleringsmodellen er også interessant for vore kunder, eftersom denne giver dem mulighed for at afprøve brugerinterfacedesignet på en bredere skare af brugere. Afprøvningerne løber typisk over længere tid og kan sagtens fortsættes under implementeringen da selv mindre justeringer kan være vigtige at få med i prototypen.
Simple og sikre opdateringer
Vedligeholdelse og fremtidige udvidelser af funktioner eller GUI kan simpelt adresseres med et embedded system, såfremt det medtages i arkitekturdesignet. Skåret ind til benet handler det ofte om, hvilke muligheder der er for at transportere en ny software version ind på systemet. Uanset om det er teknikere eller brugere, som skal have disse muligheder, lægger vi vægt på at det skal være simpelt og sikkert. Ved anvendelse af viden fra vore mange USB projekter har vi bla. bygget muligheder for software opdatering gennem USB port på det embeddede system – igen sidder du med et apparat som har 5 trykknapper og et display – og styrer behændigt Linux til at udføre en software opdatering.
Lækkert brugerinterface trods kompleksitet
Pointen for langt de fleste systemer er, at den kompleksitet, der ligger bag forpladen ikke skal afspejles i brugerinterfacet – så Linux på en embedded platform skal og kan helt uproblematisk styres – med 5 trykknapper.